Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Politikk og idrett - Birger Ruud og de olympiske vinterleker i Garmisch Partenkirchen 1936
Idrettsutøvere fra Buskerud har gjennom tidene gjort seg sterkt gjeldende i olympiske vinterleker. Det er nok å minne om prestasjonene til Thorleif Haug, Ivar Ballangrud, Sigmund og Birger Ruud i vinterlekenes første år og Ole Einar Bjørndalens gullfangst i Salt Lake City 2002.

Ved siden av å høste ære for sine sportslige prestasjoner, har flere av disse idrettsutøverne fra Buskerud vist seg å være verdige representanter for sin nasjon også utenfor selve idrettsarenaen. La oss som eksempel ta Birger Ruuds opptreden under vinterolympiaden i Garmisch Partenkirchen i 1936.
Før vinterlekene hadde Birger arbeidet et par år i Tyskland, og etter deltaking i en rekke hopp- og utforrenn var han blitt en populær idrettsmann i landet. Ved en anledning ble han arrestert av tysk politi mistenkt for å drive med anti-nazi virksomhet. Foranledningen var vel, som Birger selv fortalte, at han ble spurt av noen tyske offiserer hva den hvite K-en på KIF's dyprøde klubbgenser stod for, og Birger, som den store skøyer han var, svarte "Kommunist". Han ble etter hvert løslatt, nettopp på grunn av sin popularitet.

Under innmarsjen ved åpningen av vinterlekene i 1936 unnlot den norske troppen, der Ballangrud var flaggbærer og Birger deltaker, å hilse Adolf Hitler på tribunene med nazi-hilsen(hevet høyre arm). Referatene i tyske nazi-aviser forbigår episoden i stillhet, men hyller helhjertet briter og franskmenn for å ha hilst "Der führer" med hevet arm. Under medaljeutdelingen etter hopprennet ser vi Birger, Sven Eriksson og Alf Andersen stå i "giv akt" under avspillingen av " Ja vi elsker", mens arrangørenes representanter tar Hitler-hilsen.

Etter at Norge ble okkupert av tyske tropper i 1940, spilte Birger Ruud en ledende rolle i kampen mot nazifisering av norsk idrett. Han ble arrestert av Gestapo i 1943, fikk tilbud om å slippe fri hvis han gikk i spissen for å bryte norske idrettsfolks blokade av naziidretten, men nektet, og ble sittende i halvannet år som fange i den tyske konsentrajonsleiren på Grini. Etter at han slapp ut fra Grini, gikk Birger inn i Hjemmestyrkenes "Milorg", og var flaggbærer under styrkenes defilering ved Kong Haakons tilbakekomst til Norge våren 1945.

Seierspall vinterleker 1936
Fotograf: NN
Copyright:

Etter hopprennet ser vi Birger, Sven Eriksson og Reidar Andersen stå i giv akt men hilser ikke Hitler med nazi-hilsen(hevet høyre arm)

Artikkel - info 
Sist endret 21.02.2011 Terje Bautz
Opprettet 02.04.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut