Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Drikke

Sterkt øl, svakt øl, øl med sukker, øl for store og for små husholdninger og barnepiken ”Mamlas øl”. Vin av stikkelsbær, rips, solbær, blåbær og kirsebær. Punsjer, likører og ekstrakter. Limonader og eplemost. Dette er bare noen av de mange fuktige reseptene i kokeboken til Hanna Winsnes.Tekst og tegning Av Hilde Diesen. (Klikk bildet for stor utgave)

En elskelig, from og begavet gammel dame modtog oss så venlig, noterte en dansk frue i dagboken etter et besøk hos Hanna Winsnes på Vang prestegård. Hva de fikk å drikke beskrev hun også: ”norsk cider, lavet af æbler, en opfindelse af Fru Winsnes. Den bruste og var så deilig forfriskende.

Sure epler rives på et rivjern med skallet på”, står det i kokeboken. Etter å ha krystet massen, silt den gjennom et klede og klarnet saften, ble sukker tilsatt, deretter skal ”den behandles som ripsvin”, Drikkfeldigmen uten vann. ”Sådan vin er leskende å bruke om sommeren.

Det var ingen aldersgrense for hvem som fikk smake edle dråper fra Hanna Winsnes’ flytende kunst. ”Vi hadde nylig omgangskolen og en dag eksamen, 60 barn ble bevertet med ripsvin og epler.” (Antakelig etter prøvene.) Både fastboende og gjester, voksne og barn, høy og lav fikk sin del av prestegårdskjellerens velproppede beholdning.

I høstonna på 1860 tallet, da en stor moderne damptreskemaskin (en sensasjon!), trukket av 8 hester ankom prestegården, var 80 mennesker i arbeid i 3-4 dager, ”og det gikk i en hurlumhei,” skriver Hanna Winsnes i et brev, og fortsetter kaffe og brennevin skjenktes og mat koktes i bryggepannen.

Allerede etter tredje opplag av kokeboken, som kom i 1848, sprakk det for presten Christian Sundt, visepresident i avholdsforeningen. I sterke ordelag kritiserte han forfatterinnen for hennes hyppige bruken av brennevin i matlagingen. Hvordan kunne en prestefrue, ”en dame oppfordre sine medsøstre til alltid å ha brennevinet ved hånden i deres skap og spiskammere, og dessuten ”lære dem, hvorledes de skulle gjøre det riktig fristende og tillokkende for dem selv, deres menn og barn, under navn av Heggebær- og Kirsebær-Brennevin, Likør, Ratafia, Skrubb, og ‘meget velsmakende’ Punsj!

Kritikken gikk sterkt inn på prestefruen, men å forandre bokens oppskrifter eller fjerne bordets flytende gleder gjorde hun aldri. Hun fortsatte å nyte sin likør, lære andre å tilberede en velsmakende punsj og forklare sine leserinner hvordan saus, suppe, kaker og middagsretter ble mer velsmakende ved å tilsette litt konjakk, vin, madeira eller øl.

Etter et stort selskap på Vang prestegård, skrev Mor Winsnes i detalj om festens gang til sønnen Jens; En av gjestene hadde utbrakt en morsom skål; en takk fra mennene til den snart 80 år gamle Hanna fordi hun hadde lært alle deres koner å lage så mye deilig og velsmakende mat; ”Ja, nu står Prosten der så ungdommelig og rask,” hadde han sagt om ektemannen, men han var ikke den mann han er, hvis han ikke hadde fått så godt stell.” Da tok Hanna Winsnes’ mann, prosten Paul Winsnes til gjenmæle: ”Jovist har Mor laget god mat til meg, men at jeg er så frisk, det er min egen fortjeneste. Det er fordi jeg har drukket bare vann, og det vil jeg råde enhver.

Alle lo og moret seg, kunne Mor fortelle, ”og så måtte jeg drikke så mange skåler at jeg nesten var på en Perial. Det siste er fransk og betyr en lett rus eller et sylindrisk tårn – det går rundt og rundt og rundt… og man ender på en snurr.

OPPSKRIFT:

Ispunsj

1 flaske champagne eller hvitvin (eller tilsvarende alkoholfritt)
saft av 1 sitron
saft av 2 appelsiner
2 ss revet sitronskall
4 ss revet appelsinskall
80 g melis
4 eggehviter
½ dl rom eller annet brennevin (kan droppes)
4 ts sukker

Melis oppløses i saften av sitronen og appelsinene. Blandes med champagnen eller vinen og det revne skallet. Helles i en bolle med lokk og settes i fryseren. Rør om av og til. Den trenger å stå et par timer. Pisk eggehvitene stive med sukkeret. Når punsjen er frossen, den ligner da på våt snø, blander du inn rom og eggehviter. Serveres straks. Pynt gjerne med blad av sitronmelisse eller en tynn strimmel appelsinskall.

Artikkel - info 
Sist endret 04.01.2010 Terje Bautz
Opprettet 28.09.2009 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut