Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Flintøksa fra Kravik i Nore.
Flintøks
Oldsaksfunn i Buskerud

I 2008 og 2009 presenterer den elektroniske historieboka en serie oldsaksfunn fra Buskerud. Etterhvert legges presentasjonene inn bak egen "knapp" i venstre meny på forsiden. Gjenstandene finnes i Oldsaksamlingen/Kulturhistorisk museum.

Flintøks
I yngre steinalder kjenner vi til et tjuetalls forskjellige typer både i flint og i bergart. Øksa har opp gjennom steinalder, bronsealder og jernalder både fungert som et praktisk redskap, et våpen og til tider som et statussymbol.

De tykknakkede øksene har nok hatt en mer praktisk anvendelse enn for eksempel stridsøksene fra samme periode. De tykknakkede øksene har vært benyttet til tømmerhugging o.a. grovt huggearbeid og er et redskap som i hovedsak må tilskrives jordbruket.

Tykknakket flintøks fra Kravik i Nore Datering: Yngre steinalder.

(4000 - 1800 f. Kr.) Funnet ved utgraving av en gammel badstuetomt .

Økser er en av de hyppigst forekommende gjenstands-kategorier i det arkeologiske materiale og finnes i et utall varianter fra jegersteinalderen (Messolitikum )med sine skive og kjerneøkser frem til og med middelalder og for så vidt videre frem til vår tid med. Materialet har variert fra flint og bergart til bronse og til sist jern.

Klikk bildene for forstørring
Foto: Oldsakssamlingen

Utfyllende artikler: Se flere oldsaksfunn fra Buskerud HER
Se hvordan slike økser ble fremstilt og brukt HER

Artikkel - info 
Sist endret 04.01.2010 Terje Bautz
Opprettet 03.06.2009 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut