Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Glimt fra bilens barndom for 100 år siden
Ole Maribo fra Strømsoddbygda ble som 22-åring ansatt hos generalkonsul Gjestvang i Kristiania. Der skulle han lære å kjøre og reparere biler.


Av Egil Torgersen

Olaf Ferden på Tandberg gård på Ringerike hadde kjøpt bil av Gjestvang. I pinsen 1909 fikk Ole være med Gjestvang og ingeniør Lie opp til gården på Ringerike for å levere bilen.
- Dette var nok blant de alle første turene med bil fra hovedstaden til Ringerike. Skal si jeg syntes dette var spennende. Hester og kjørekarer vi passerte var nokT-Ford 1908 veldig redde. Ja, som om de skulle sett selveste Gamle-Erik. Kjørekarene hoppet av vognene sine og ropte og skrek. Hestene steilet og holdt på å ”fly ut”. Det gikk nesten på livet løs. Ja, hestetrafikken var et skikkelig problem i bilens barndom skal jeg si deg.

Slik opplevde unggutten Ole det for 100 år siden.

Ole fortsatte i lære på verkstedet et års tid. Da kjøpte Gjestvang Kristiania Viseguttkontor og Ole ble satt til å kjøre den nye varebilen. Her fikk han etter datidens forhold en ”svær” lønn. 5 kroner dagen! Blant de mange minnene nevner han spesielt den gangen han fikk i oppdrag å kjøre Bjørnstjerne Bjørnsons kofferter ned til brygga da han skulle til Frankrike.

Det var ikke krav til sertifikat for å kjøre bil den gangen. Det var nok å få tillatelse fra politimesteren. Ole kjørte for viseguttkontoret hele sommeren, men da snøen kom ble bilen satt i garasjen. Da var det at genralkonsulen kom med forslag om å skaffe Ole en rutevogn.

Han mente nemlig at det kunne være klokt å starte personbefordring mellom Kristiania og Hønefoss. Men Ole takket nei. Han hadde fått nok av både byen og trafikken og ønsket seg tilbake til skogen, fjellet og jakten.

- Jeg har aldri angret på at jeg ikke ble den første som åpnet bussrute mellom Oslo og Hønefoss sa han etterpå

Artikkel - info 
Sist endret 09.03.2009 Terje Bautz
Opprettet 09.03.2009 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut