Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

IkonBeslekta emner 
Artikkel 
Altertavlen i Frogner kirke
Bildet i altertavlen i Frogner kirke er malt av professor ved kunstakademiet i København, Martinius Christian Wedseltoft Rørby. (1802-48) Han var født i Drammen, men flyttet som 11 åring med foreldrene tilbake til Danmark i 1814, hvor faren var dansk embetsmann

Av Asle Kristiansen, foto: Anita Fossum

Altertavlen i Frogner kirkeFotograf: Anita Fossum Like flott som maleriet, er den praktfulle rammen, laget av den danske kunsthåndverker J.C.Meyer. Sammen danner de den flotte altertavlen som smykker koret i Frogner kirke.
Mange vet at altertavlen opprinnelig var laget til den gamle Bragernes kirke fra før bybrannen i 1866, men altertavlen og rammen ble reddet fra brannen og senere innkjøpt til Frogner av prost Fredrik Rode.
Bildet og rammen var imidlertid så store at taket i koret måtte rives og murene rundt forhøyes med en meter og nytt tak legges. De tok det ikke så nøye med riksantikvaren i gamle dager.

Prost Rodes mor var for øvrig halvsøster til prins Christian Fredrik fra 1814. Det ga, jo, også en viss status i samtiden.

Men tilbake til altertavlen. Motivet, Emmausvandrerne, er ikke et vanlig bibelsk motiv vi finner i mange kirker. Oppstillingen er klassisk og fargene er varme. Bordet er dekket med en ulastelig, hvit duk under en baldakin med vinranker.
Personene i bildet er velkledde med greid hår og velpleiet skjegg. De to disiplenes blikk er vendt mot Kristus som deler ut brødet. Drikkebegeret i gull viser oss at her deler Jesus ut nattverden til sine disipler og til oss.

Maleren, professor Rørby, foretok flere reiser til Frankrike og Italia. Særlig er han kjent for sine bilder fra en studiereise til Hellas og Tyrkia. Vi kan se at bildet skildrer et slikt middelhavslandskap. Det er som om vi merker den varme ettermiddagsbrisen strømme mot oss fra bildet.

Bibelteksten som skildres i bildet finnes i Lukas evangelium kapittel 24 hvor disiplene gjenkjenner "mesteren" i det øyeblikk han bryter brødet.Artikkel - info 
Sist endret 03.09.2008 Terje Bautz
Opprettet 25.04.2007 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut