Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

IkonBeslekta emner 
Artikkel 
Hva vet vi om Hanna Winsnes?
Hanna Olava Strøm ble født på Bragernes i revolusjonsåret 1789, bare noen uker etter stormen på Bastillen. At hun skulle bli en av landets mest betydelige personer, ante hun lite om daAv Hilde Diesen


Faren, Jens Henrik Strøm var prestesønn fra Sunnmøre. Etter teologistudium i København, flere år ved universiteter i Tyskland og ti år som lærer ved hoffet på Christiansborg slott, kom Strøm kommet tilbake til Norge med hodet fult av opplysningstidens idealer. Da yngstedatteren Hanna ble født, var han 60 år gammel og hadde allerede vært borgermester på Bragernes i flere år.
Moren var datter av overbirkedommeren i Jarlsberg og het Karen Tyrholm Plathe. Hun var omtrent halvparten så gammel som sin mann.

Familien bodde til leie i et toetasjes trehus ved Drammenselva (omtrent der CC ligger i dag), med tre rom nede og tilsvarende oppe. Mens faren hver dag gikk til rådstuen for å styre byens økonomi og sørge for innbyggernes ve og vel, var moren stadig syk og sengeliggende. Et par tjenestepiker tok seg av husholdningen.

Som ganske liten var Hanna blitt smittet av kopper og ansiktet ble sterkt arret. Tidlig merket hun at folk skvatt litt tilbake når de så henne. Hun følte seg stygg.

Med en søster og en bror, henholdsvis 10 og 8 år eldre enn henne, vokste Hanna opp nærmest som enebarn. Lille frøken Strøm klatret på bordstablene som lå lagret langs elva og bygget hytter av plankerester hun fant. Ikke helt vanlige sysler for et pikebarn av embetsstanden. Den største drømmen var å bestige Bragernesåsen, for å se hva som lå bak, men der gikk grensen for hennes frihet.

Borgermesterens datter var et oppvakt barn. Men faren, som også var hennes lærer, døde i 1800, da hun bare var ti år gammel og all undervisning opphørte. Året etter flyttet moren med datteren og en kokkepike til København. Men morens helse ble ikke bedre i den danske hovedstaden og etter fire år var Hanna foreldreløs. Femtenåringen reiste alene tilbake til Drammen og fikk tjeneste som hushjelp eller husholderske hos sin gifte søster. Hun måtte lære alt fra bunnen av. De tolv årene i søsteren Petronelle Kirkgaards hus på Bragernes dannet grunnlaget for den læreboken hun en gang skulle skrive.

I 1817 giftet Hanna Strøm seg i Bragernes kirke med den fem år yngre teologen Paul Winsnes, en kjøpmannssønn fra Drammen. Ekteparet fikk 8 barn i løpet av 10 år. Ett av dem døde bare noen dager gammelt.

Som prestefrue måtte hun flytte fra sted til sted: Christiania, Vang, Trysil, Hurdalen, Nord-Aurdal, Brunlanes ved Larvik før hun igjen kom til Vang. Hanna Winsnes hadde forlatt hjembyen, men besøkte Drammen i sine skjønnlitterære fortellinger som hun utga fra 1841-44, under pseudonymet Hugo Schwarz.

Det er "Kokeboken" eller som den egentlig het Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen fra 1845 vi husker Hanna Winsnes for og som gjorde henne til en av de mest omtalte kvinnene på 1800-tallet. Men det var ikke den eneste boken hun utga. Hun skrev også en kokebok for mindre husholdninger; For tarvelige Familier i By og Bygd, en bok med gåter, en diktsamling, en barnebok; Aftenerne paa Egelund, en instruksjonsbok for veving, en for tjenestepiker og flere skrifter til hjelp for de fattige.

Hun har fått en vei oppkalt etter seg i Bragernesåsen, dit hun ikke fikk lov å gå alene som barn. Hanna Winsnes, opplysningskvinnen fra Drammen, døde 83 år gammel på Vang prestegård i 1872.

Frimerke Hanna Winsnes
Fotograf: 
Copyright:

Hanna Winsnes er avbildet på dette frimerket utgitt i 1989

Artikkel - info 
Sist endret 08.02.2012 Terje Bautz
Opprettet 14.05.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut