Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Gravskikk i vikingtiden
I dag begraver vi våre døde på kirkegårdene. Det er også skikken i resten av Norden og i store deler av den kristne, vestlige verden. Men hvordan var det før kristendommen kom til Norge? Hvordan tok vikingene avskjed med sine døde venner og slektninger?Av Marie Olaussen

Gravhaug ? HusebyFotograf: Marie OlussenVed hjelp av arkeologiske undersøkelser av gravfunn fra vikingtiden vet vi i dag litt om hvordan vikingene gravla sine døde. Gravhauger og røyser kan vi se mange steder i Buskerud. Likevel ble nok de aller fleste som døde på 800- og 900-tallet gravlagt i flatmarksgraver. Noen av disse er markert med små steinlegginger, men ikke alle. Derfor er de ikke så lett å finne igjen i dag. Mange har nok også blitt borte med årene.

Vikinggravene finner vi ofte i små eller større grupper - fra to til 20 samlet i ett område. I tillegg finner vi noen få større gravområder, men dette er mer sjelden. Noen brente sine døde før de ble begravet. De som ikke ble lagt i branngraver, ble ofte lagt i trekister. Det hendte også at man ble gravlagt i en båt. Virkelige betydningsfulle personer kunne gravlegges i et stort skip.

Arkeologene og historikerne tror at det nettopp var mennesker som betydde mye i det samfunnet der de levde som fikk de flotteste gravene. Høvdinger, storbønder, modige krigere og mektige husfruer ble lagt i jorden på storslått vis. Mye tyder på at de som levde i vikingtiden og også tidligere i historien trodde på et liv etter døden. I mange av gravene kan vi derfor ofte finne gjenstander som den døde skulle få bruk for i det neste livet. Disse gjenstandene kalles gravgaver. De forteller oss en del om hvem det er som ligger i graven.

Gravgaver finner vi også i graver som er mye eldre enn vikingtiden. Likevel ser vi at gjenstandene i vikinggravene er spesielt flotte. De aller rikeste kunne få med seg hester, senger, skip, tjenere og alt annet som kunne være nyttig å ha med seg. Mer vanlig var bruksgjenstander, våpen, smykker og annet utstyr. Dette kan vi finne både i manns- og kvinnegraver.

Ved å se på tingene som ligger i gravene, kan vi ofte finne ut om det er en mann eller en kvinne som er gravlagt der. Flere våpen i samme grav, for eksempel øks, spyd og sverd peker på at det er en mann som er begravet. Øksa finner vi også i kvinnegraver, men da som redskap, ikke våpen. Ovale kjolespenner ble brukt av kvinner, og er et tegn på at den døde er kvinne. Det er også spinnehjul. Mange av vikinggravene i Norden er plyndret av gravrøvere i middelalderen eller i senere tider. Samtidig er det mange gravhauger og gravrøyser som ikke er åpnet og som ikke vil bli åpnet.

Litteratur:
Mundal og Øye; Norm og praksis i middelaldersamfunnet. 1999
Universitetet i Bergens historieside
www.gamlenaboar.uib.no

Artikkel - info 
Sist endret 10.05.2011 Terje Bautz
Opprettet 08.02.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut