Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Datering ved hjelp av C 14
C14-datering er en måte man kan finne alderen på ting som en gang har vært levende, for eksempel gamle skjeletter eller saker som er laget av tre. I denne metoden bruker man grunnstoffet karbon.

Av Marie Olaussen

C14 er en variant av karbonatomet, og det spesielle med akkurat den er at den er radioaktiv.

I lufta rundt oss finnes det en bestemt prosent av C14. Plantene bygger karbonet fra luften inn i plantematerialet sitt og får dermed også den samme prosenten med C14 i seg. Alle de andre organismene på jorda spiser planter selv eller de spiser noen som spiser planter, og til syvende og sist ender alle opp med å ha denne andelen med C14 inne i kroppene sine.

Men radioaktive stoffer er slik at de forsvinner etter hvert. Og når planter eller dyr eller mennesker dør vil det med tiden bli mindre og mindre av C14 inne i dem. Forskere har funnet ut at nøyaktig halvparten av C14'et forsvinner etter 5700 år. Dermed kan man regne ut alderen på ting bare man vet hvor mye C14 de inneholder.

Artikkel - info 
Sist endret 04.09.2008 Terje Bautz
Opprettet 13.02.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut