Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Vikingene som håndverkere
Blodtørstige krigere og gull-sultne sjørøvere eller dyktige håndverkere og fredelige handelsmenn? Bildet av den voldsomme vikingen kan godt modereres en smule. Kunsthåndverk og bruksgjenstander fra tidligere tider forteller historier om et folk som var dyktige med hendene sine.

Av Marie Olaussen

Mye av vikingenes håndverk har gått tapt gjennom årenes løp. Tre, skinn og annet forgjengelig materiale tåler ikke alltid tidens tann og mye råtner bort før de rekker å formidle noe om fortiden til oss moderne mennesker. Likevel finnes en god del gjenstander fra vikingtiden tilbake, laget i ulike typer metall, glass, stein, bein ? og også tre og skinn som har unngått skader fra råte eller brann.

Håndverk var en viktig syssel i de fleste vikinghjem. Det var et mål å være sjølberga i det meste, så de lange vinterkveldene gikk med til å lage eller reparere ulike bruks- og pyntegjenstander. Mennene både lagde og reparerte våpen. De skar også ut ting i horn, bein og treverk. Spillbrikker, hårspenner, spinnehjul og kammer ble tryllet fram under den skarpe kniven. Også skøyter lagde de, og vikingene skal ha vært gode skøyteløpere.
Kvinnene lagde vasket og kjemmet ulla de fikk fra sauene. Deretter ble det ullstoff til klær av det etter at ulla var spunnet og vevd. For å få ulike farger på stoffene, ble ulla farget ved hjelp av blader, røtter, sopp, bark og blomster. Gjennom sommeren samlet kvinner og barn lav og plantedeler som ble lufttørket og lagret til de hadde tid til å farge.

Mange vikinger var dyktige med treverk. Både båtbyggere og treskjærere kunne kunster vi ikke kommer over så ofte nå lenger. Både bygninger, båter og bruksgjenstander ble dekorert med de mest fantastiske mønster, ofte inspirert fra dyre- og planteriket. I Norge var dyreornamentikk en betegnelse på den norrøne stilarten der dyremotiver ble brukt i kunstdekorasjoner. Stilen utviklet seg på 400-500-tallet og holdt seg fram til tidlig middelalder. Oseberg-stilen, Borre-stilen (etter gravfunnene Oseberg og Borre i Vestfold), samt Urnes-stilen (oppkalt etter utskjæringene på Urnes stavkirke i Sogn) er alle eksempler på denne stilen.

Profesjonelle håndverkere fantes det også, kanskje spesielt i byene rundt om i Norden. Pottemakere, smeder, låsesmeder, folk som hadde spesialisert seg på glassperler eller kokekar av kleberstein, bøkkere og garvere laget gjenstander som ble handlet med. Mynter var sjelden vare i vikingsamfunnet, så det ble mye byttehandel. De kunne også bruke sølvsmykker som betaling for varene.


Litteratur:
Steinsland, Gro: Mennesker og makter i vikingenes verden. 1994
Steele, Philip: Bli med til vikingenes verden. Landbruksforlaget 2000
Clare og Tweddle: Bli med vikingene. Grøndahl 1991
CAPLEX nettleksikon: www.caplex.no
Terra Scaniae www.ts.skane.se
Norges Bank

Artikkel - info 
Sist endret 08.09.2008 Terje Bautz
Opprettet 08.02.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut