Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Solberg spinderi

Gamle Nedre Eiker
I samarbeid med Eiker Arkiv presenteres våren 2010 en serie illustrerte artikler fra gamle Nedre Eiker
Artiklene legges etterhvert bak eget menypunkt i temamenyen på venstre side,- "Gamle Nedre Eiker"

Av Arve Somdahl

Solberg spinderi før
Klikk på bildet for stor utgave
Klikk HER for å se samme motiv i dag

Solberg spinderi

Solberg Spinderi er som et landemerke å regne med sine ruvende, røde mursteinsbygninger ved foten av Solbergfjellet, et eksempel på hvordan en fabrikk kan innpasses i terrenget. Men det var nok ikke hensyn til landskapsvern som bestemte plasseringen den gang i 1821. Nei, det var av helt praktiske nyttehensyn, for spinneriet ble bokstavelig talt satt opp over Ulverudbekken for å skaffe kraft til spinnemaskinene.


Det var slik Norges første maskinspunne bomullstråd ble produsert. I årene som fulgte ble virksomheten utvidet en rekke ganger. Den mursteinsbygningen vi forbinder med spinneriet ble reist i 1853 og kraftig utvidet i 1875 da hele bedriften ble samlet under ett tak. I 1896 fikk fabrikken sitt eget farveri, samtidig som det ble lagt inn elektrisk lys og sentralvarme med damp. Veveriet sto ferdig i 1914-15. Det nærmeste huset på bildet er Sagstua, opprinnelig bolig for sagarbeiderne, men bygd om til kolonialforretning allerede fra midten av 1800-tallet.

I over 150 år var spinneriet selve krumtappen i lokalsamfunnet, og ikke å forglemme bygdas største kvinnearbeidsplass. Det var knapt noen i Solbergelva som ikke på en måte var tilnyttet fabrikken. Gjennom generasjoner ble ”Solberg garn og Solberg tøyer” en kjent merkevare over hele landet. Selv om tekstilindustrien i landet opplevde større og større problemer i konkurranse med lavkostland, og det ble stadig vanskeligere å holde garnproduksjonen lønnsøm, fant Solberg en nisje i markedet med sine kolleksjoner av vakre kjole- og gardinstoffer i eget design. Men også denne suksessen tok slutt. Det ble nye innskrenkninger, og i 1980 en total omorganisering av bedriften. I 2007 ble produksjonen flyttet til Portugal. Det tjener spesielt tidligere ordfører Rolf Bergersen til ære at bygningene ble bevart for ettertiden og nå brukes til kultur- og næringsformål.

En munter historie til slutt. Da SSK var i finalen i 1952 var det en bymann som noe nedlatende spurte sidemannen Martin Solberg hvor Solbergelva befant seg på kartet. Martin så på fyren og svarte kvikt, ” Men i all verden, har du aldri hørt om det fine buserulltøyet, du da?”

Artikkel - info 
Sist endret 27.02.2012 Terje Bautz
Opprettet 08.03.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut