Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Dragon Baard Andersen fra Sylling som skjøt Karl XII av hesten

Hovedartikkelen i Lier Historielags Årbok nr. 17, 2007 (Det var denti`) omhandler Det Lierske Compagnie, skrevet av Erik C. Holm, og i denne omfattende artikkelen møter vi Dragon Baard Andersen Holtsmark, som var livskytter ved Vesterlenske kompani.

Sveriges store krigerkonge, Karl XII (også kjent som Calle Dussin), ledet felttog mot Norge både i 1716 og 1718, og det er i det mislykkede angrepet i 1716 Erik Holm gjenforteller historien om liungen Baard, etter en artikkel i DT av Ludvig Throndsen, basert på utsagn fra et øyenvitne til hendelsen, grev Sponneck:Av Astri K. Natvig

Mens dette skjedde (
kong Karl rykket fram mot Sannesund, like sør for Sarpsborg), beordret kaptein Orning sin livskytte (skarpskytter) ”med hans Store Studsen” (sannsynligvis et grovkalibret gevær med riflet løp) ut og skyte bort de høye svenske offiserer som red noe nær og patruljerte. Samme livskytte Baard Andersen Holtsmark, dragon av Lier, gjorde etterfølgende skudd: Det første skudd skjøt han ved kongens side en av hans generaler død, med det annet skjøt han hesten under kongen selv, at de begge styrtet i marken og ble liggende lenge før de fikk kongen opp igjen, hesten som kongen red på ble skutt….

Og beskrivelsen av skudd etter skudd fortsetter – skal en tro det grev Sponneck forteller, som er arkivert i det danske Rigsarkiv, fikk den bolde liung treff på Dragonsamtlige 9 skudd hvorfor den samme livskytte ble gitt gode drikkepenger. Sant eller myte? Hvem vet – god er historien i alle fall, og helt utenkelig er det vel ikke at han skjøt hesten under kungen, men han visste nok ikke der og da hvis hest han traff, for i motsetning til sine generaler, var kungen kledd som en enkel soldat og brukte ikke parykk.


Hvem var skarpskytteren?

Både Holm og Throndsen konkluderer med at Baard Andersen Holtsmark var litt av en gåte – han var ikke nevnt i Liers Historie under Holtsmark, så hvem var han?

Riktignok beveger vi oss 300 år tilbake i tid, men jeg tror jeg har funnet løsningen på gåten: Bård Andersen Holtsmark er identisk med Bård Andersen Svangstrand, og nå bruker jeg kirkebøkene som kilde.

16. oktober 1687 døper Anders Kristensen Svangstrand (han var fra Vestre Enger) og Birte Andersdatter sønnen Baard. Nesten gang vi møter ham, er da han forlover seg 8. okt. 1714: dragon Baard Andersen og enken Mari Olsdatter, og i desember samme år sto bryllupet. Hvis kirkebøkene oppgir riktig alder, må han ha funnet en godt voksen hustru (noe han ikke var alene om – mange unge menn på den tiden giftet seg ”godt” med eldre enker), for Mari er 66 år da hun dør i mai 1728, noe som tilsier at hun kunne vært moren hans. At han omtales Baard Andersen Holtsmark, har trolig sammenheng med at Holtsmark var ryttergård (dragongård).

I mars 1729 gifter han seg på nytt med Mari Pedersdatter Auvi, men hun dør allerede i februar 1730, så komplikasjoner i forbindelse med barnefødsel er en nærliggende tanke. 6 måneder seinere blir Baard for 3. gang viet i hymens lenker med Ambjørg Olsdatter Solberg, enke etter Hans Ellingsen Valstad. Jeg har ikke funnet barn i noen av ekteskapene, og når en vet at den første og siste kona var godt voksne da de giftet seg, Ambjørg var 48 år, er det trolig at han ikke har etterkommere.

I bind 4 av Liers Historie kan vi lese om Svangstrand, som var en plass under Vestre Enger i Sylling, samt at Bård kjøpte Midtre Enger i 1746, men solgte til stesønnen Ole Hansen Valstad i 1750. Han (Bård) forbeholdt seg da et jordstykke av gården.

Legenden Baar Svangstrand blir begravd i april 1758, 71 Aar, 6 Måneder og 3 Dager. Ambjørg overlevde ham med 7 år, hun døde 83 år gammel i august 1765.

Det står litt mer om ham i Liers Historie: Baard viste da sine ferdigheter ved å drepe mange av offiserene med sine velrettede skudd, og han traff også kongens hest, som gikk overende med den fyrstelige rytter over seg. Til hevn for den lierske skarp-skytters bragd brente svenskene samme kveld 5 bondegårder i bygda rett for øynene på nordmennene.

Når datt`n? 1718

Jeg kan selvfølgelig ikke avslutte artikkelen om dragon Baard uten å komme inn på Karl XIIs endeligt ved Fredriksten Festning 30. november 1718 (11. desember med dagens kalender), da han ble truffet i tinningen og døde umiddelbart. I alle år siden den hustrige kvelden, har det vært spekulert over hvem som skjøt kungen. Var det en nordmann (Baard antydes som en god kandidat..), eller var det et komplott på høyeste hold i Sverige? Karl XII var meget omstridt - det var mange i vårt naboland som ønsket en slutt på krigingen - og nesten årlig legges det fram nye løsninger.

Personlig har jeg stor sans for teorien til den svenske historikeren Peter Englund. Basert på ballistiske prøver gjort av Gunnar Grenander, konkluderer han med at kungen, som uforsiktig stakk hodet opp av skyttergraven ved halvti-tiden, ble truffet av et kanonskudd med druvhagel (en mengde små hagel), avfyrt fra det norske fortet Overberg, noe som også stemmer bra med vitnebeskrivelser.

Vi får vel aldri vite sannheten 100% verken om skyteferdighetene til Bård Andersen fra Lier i 1716 eller Karl XIIs død to år seinere, men det er unektelig spennende lesestoff!!

Kilder:
Lier Historielags Årbok, nr. 17, 2007
Liers Historie
Digitalarkivet (skannede kirkebøker for Lier)
Peter Englund, ”Forflutenhetens landskap – historiska essäer”

Artikkel - info 
Sist endret 23.05.2011 Terje Bautz
Opprettet 22.09.2008 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut