Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Disen, Andreas malte fjellet
Er du ofte på fjellet? Fjellet kan brukes til å ”hente seg inn”, gå fotturer, gå skiturer, fiske, som motiv til fotografering eller som motiv for maling. Andreas Disen fant motiver til malerier på fjellet. Maleriet som du finner HER er bevis på hva Andreas har skapt.Av Anna-Brita Bakken

Andreas Disen ble født 4. august 1845 på Vikersund i Modum kommune. Andreas ble tidlig opptatt av naturen rundt seg, og særlig av fjell. Ganske nært barndomshjemmet befant Norefjell seg. Blefjell og Gaustatoppen var heller ikke langt unna. Han ønsket å feste sine inntrykk til noe, men han hadde ikke tegnebøker, malelerreter eller annet maleutstyr. Derfor tenga han med kull og kritt, og han tegna på papir, plankebiter og på vedtrær.

Etter endt skolegang fikk han seg jobb i Christiania (Oslo fra 1925). Etter jobben besøkte han titt og ofte Nasjonalgalleriet. Han begynte å kopiere bilder som var utstilt der. I Christiania var det også tegneskoler, som f eks Eckersbergs malerskole og Den kongelige tegneskole. Andreas fikk friplass på Eckersbergs malerskole da han var 19 år gammel, og der fikk han undervisning i seks år. En del av undervisningsopplegget var studiereiser i Norge.

En dag mens Andreas var elev ved Eckersbergs malerskole banket det på døra til atelieret på skolen. Disen var alene i atelieret. Han malte et par gamle furuer etter en studie fra havnehagen hjemme på Vikersund. Inn kom svenske kong Karl den IV, uanmeldt og med kongelig følge. Kongen var svært kunstinteressert – han malte selv – og hadde bare plutselig bestemt seg for å besøke malerskolen. Unge Andreas viste kongen rundt. Besøket endte med at kongen kjøpte maleriet som Andreas hold på å male, og kongen lovte dessuten å gi ham 100 daler i året.

I 1871 reiste Andreas, sammen med andre norske kunstnere, til Karlsruhe i det sydvestlige Tyskland for å gå på kunstakademi. Hele fem år ble han i utlandet (Tyskland og Frankrike) før han reiste hjem og bosatte seg i Oslo. Han var da blitt 31 år. Han hadde gått på de beste malerskolene og hatt de beste av datidens lærermestere, blant andre Hans Fredrik Gude (han som malte sammen med Adolf Tidemand – Gude malte landskap og Tidemand malte menneskene, de er mest kjent for det nasjonalromantiske maleriet ”Brudeferden i Hardanger”).

På verdensutstillingen i Paris i 1878 var Andreas Disen representert med to malerier, den ene var et høyfjellsmotiv og det andre en foss. Begge motivene fortsatte han å male i forskjellige utgaver hele livet. Hvis du klikker på disse adressene, får du opp to forskjellige malerier som er gode eksempler på Andreas sin bildeproduksjon:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/550x315-6386_30453.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/Disen_Fjellandskap_1913.jpg/300px-Disen_Fjellandskap_1913.jpg

I 1889 hadde han fått nok av bylivet og flytta hjem til Vikersund. 4. mars 1891 giftet han seg med sin kusine Marie Wilhelmine Theodora Moe. Ekteskapet og hjemlige trakter hadde en gunstig virkning på kunstneren. I tillegg til høyfjell og fosser malte han også nå fra Modum med Tyrifjorden og andre typiske østlandsmotiver med fjell i bakgrunnen.

Andreas deltok på den første norske Høstutstillingen i 1882 ( I 2008 arrangeres den 121 høstutstilling i Oslo.) Siden var han med på utstillingen syv ganger til, siste gang i 1904. Han deltok også på verdensutstillingen i Wien i 1873 og i Paris i 1878 og 1889.

Noen av Andreas Disens malerier henger i dag i Nasjonalmuseet for kunst/Nasjonalgalleriet i Oslo, i Trondheim Kunstmuseums samling og i Drammen Museums kunstsamlinger. En stor del av bildene hans finnes i Tyskland, Danmark og Sverige. Også Elverum og Modum kommuner og Modum Bads Nervesanatorium på Vikersund har kjøpt bilder av han.

Andreas Edvard Disen døde i sitt hjem i Vikersund 18. februar 1923. Han er gravlagt på Heggen kirkegård, rett ved den kjente Vikersundbakken.

Artikkel - info 
Sist endret 10.05.2011 Terje Bautz
Opprettet 26.03.2008 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut