Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Fattigforstanderen i Tollbodgata 48 og hans berømte sønner
Abraham Folkestad ble fattigforstander i 1894, med både kontor og bolig i Tollbugata 48Av Astrid K. Natvig


Indremisjonen
hadde sine lokaler samme sted. Det er nok ikke mange som husker ham i dag, men sønnene er nok mer kjent. Sigurd (1877 - 1963) arbeidet i en årrekke som prest i norske strøk i Wisconsin og skrev bl.a. en norsk-amerikansk nasjonalsang. Han var generalsekretær ved Nordmannsforbundets hovedkontor, og i yngre år utga han flere bøker og diktsamlinger om utvandrernes hjemlengsel. Prestegjerning og innsats for norskamerikanere til tross, her i byen er han best kjent som tekstforfatter til Drammenssangen, Hvor Drammenselven iler. Rasmus Sanvik, lærer ved Brandengen skole, skrev melodien, og sangen ble første gang framført av elever ved Brandengen skole 17. mai 1915:

Hvor Drammenselven iler
frem mot fjordens brede fang,
Se vår by så fagert smiler.
Den vi vie vil vår sang

Se teksten til hele sangen HER

Bernhard (1879 - 1933) var også forfatter og skrev noveller og artikler, bla. om barndommen på Strømsø, men er best kjent som maler. Han var elev ved Statens Håndverks- og Kunst-industriskole i Kristiania, og fra 1902 elev ved Zahrtmanns malerskole i København, takket være stipend fra Erland Kiøsteruds legat i Drammen. Han fant seg ikke til rette hos Zahrtmann, og søkte seg over til Krøyer. I 1904 malte han Gammel gård i Drammen (Børneasylet, malt fra ”baksiden”), og året etter Mørkeloftet, som er hans meste kjente bilde. Motivet er det skumle, mørke loftet på Børneasylet hvor han og søsknene vokste opp - må ha vært litt av et eldorado for barn... Blant Folkestads mest monumentale verker er vegg-dekorasjonene i Handelsstandens festsal. De er malt som en hyllest til barndomsbyen og gjengir Drammen i arbeid og fest, motivene er hentet fra brorens tekst til Drammenssangen. Såvidt jeg vet, er Bernhard Folkestad den eneste "beboeren" i Tollbugata 48 som har fått en gate oppkalt etter seg i Drammen: Folkestads gate.

Bernhard Folkestad utstillingsplakat

Artikkel - info 
Sist endret 15.03.2011 Terje Bautz
Opprettet 26.11.2007 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut