Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Rørbye, Martinus
Den første skagenmaleren ble født i Drammen i 1803. Han har blant mye annet malt altertavlen i kirken som sto på Gamle kirkeplass i Drammen før bybrannen. Altertavlen ble reddet ut av den brennende bygningen og står nå i Frogner kirke i Lier. Du kan lese en artikkel om altertavlen ved å klikke i venstre meny.


Av Anna-Brita Bakken


Er Martinus Rørbye et kjent navn? Kanskje ikke i Norge, men i Danmark.

Martinus Christian Wesseltoft Rørbye ble født i Drammen 17. mai i 1803, på den dagen som seinere skulle bli vår grunnlovsdag, eller nasjonaldag. Martinus var sønn av en dansk embedsmann som tjenestegjorde i Drammen. I 1815, året etter at Norge ble frigjort fra Danmark, flyttet familien tilbake til Danmark - Martinus var da 12 år. Det viste seg tidlig at Martinus hadde anlegg for tegning og maling. Han tok kunstutdannelse på Kunstakademiet i København. I begynnelsen av sin karriere malte han først og fremst portretter som dette som heter Professor Fenger med sin Hustru og Datter . Han likte også å male hverdagsliv, byggverk og arkitektur, blant annet fra sitt kjære København, se Arrestbygningen ved Råd- og Domhuset i København .

Martinus RørbyeFotograf: Foto av maleri av Adam Muller Martinus Rørbye,
Foto av maleri av Adam Muller i 1834

I 1833 besøkte han for første gang Skagen i Danmark. En del av Skagen heter Grenen, og den ligger helt nord-øst på halvøya Jylland. Står du helt på spissen, kan Fiskerne setter en båd ud for gjennom det opprørte hav at nå en jakt i havsnød.Skagen museum. 1847du stå med ett bein i Skagerak og ett i Kattegat. Martinus’ første besøk i Skagen innledet en viktig del av bildekunstens historie. Skagen har et helt spesielt lys, og dette oppdaget Martinus. Martinus likte best å male bilder av fiskere, både på stranden og på havet. Han malte også bilder av Skagen-boerne mens de oppholdt seg hjemme, i sine små hus. Han besøkte Skagen tre ganger i tida mellom 1833 og 1848. Et halvt århundre seinere ble Skagen verdenskjent gjennom Skagensmalerne. Noen av disse var ekteparet Anna og Michael Ancher og Peter Severin Krøyer. (Peter Severin er også født i Norge; i Stavanger.)

Martinus Rørbye tegnet og malte flere steder i Danmark, Norge, Sverige, Italia, Hellas og Tyrkia. Han har malt flere landskapsmalerier fra Norge. Martinus tilhørte dansk gullalder innen malerkunst og var en av de mest bereiste kunstnere på den tid.

I 1839 giftet han seg med Rose Frederikke Schiøtt. Til tross for sin unge alder, var han mye syk. Høsten 1839 dro han til Italia i håp om at dette skulle gi han bedre helse, men han kom hjem igjen i 1841 og var fortsatt syk. Han ble professor i malerkunst i 1844. Han døde 29. mars i 1848, bare 45 år gammel. Rose Frederikke ble alenemor med mange barn. I 1849 stilte hun ut 12 av Martinus’ malerier, stort sett italienske motiver. Alle ble solgt, og Rose Frederikke skaffet på denne måten penger til livets opphold for seg og barna.

Artikkel - info 
Sist endret 10.05.2011 Terje Bautz
Opprettet 02.11.2007 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut