Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Sivle, Per - 150 års fødselsdag
Per Sivle var dikter, forfatter og redaktør og levde deler av sitt liv i Drammen. Han var født 6. april 1857 i Aurland, og døde 16. september 1904 i Oslo.


Av Åse Klundelien


Mora Susanna var ikke gift da hun skulle ha ham, og forsøkte å drukne seg. Hun ble reddet av bror sin. Da hun fødte tvillinger, var begge barna svake og blå. Jordmora klarte å få liv i den ene, det ble Per. Foreldrene giftet seg litt etter. To ganger til fødte Susanna tvillinger som alle døde, men etter den tredje tvillingfødselen døde hun selv. Da var Per Sivle 2 ½ år.

Per vokste opp i fosterhjem på Vossestrand. Faren Erik var hestehandler og kunne ikke ha gutten hos seg. Men han betalte godt for sønnen, for at gutten skulle få slippe kroppsarbeid og ha mulighet til å lese. Per Sivle hadde hele sitt liv lite forstand på praktisk arbeid. Men han var en meget oppvakt gutt. Da han skulle konfirmeres, sa presten til ham at det passet seg ikke at han sa ”du” til presten. Jeg sier ”du” til større karer enn deg, svarte Per. Hva mener du med det? Sa presten. Da leste Per: Fader vår, du som er i Himmelen…”

Per Sivle ville bli prest, og dro til Oslo for å studere. Men ha ble syk av meslinger. Etter dette hadde han mye hodepine hele livet. Han klarte ikke å studere. Han begynte også å bruke mye alkohol.

Han ble redaktør i Venstre-avisa Buskeruds Amtstidende i Drammen, (1883-85)og støttet Johan Sverdrup. Han bodde på gården Langum, som hans far hadde kjøpt, og seinere i Øvre Storgate 92. 1887-91 var Per Sivle. Portrett fra Åsentunets samlingerhan redaktør for Kristiania-posten.

I 1891 ga han ut romanen Streik, om sagarbeiderstreiken i Drammen i 1881 som han selv hadde vært vitne til. Denne streiken ble slått hardt ned av sagbrukseierne, som fikk hjelp av hæren. I Torgslaget på Bragernes torg 24. juni 1881 skjøt soldatene med skarp mot de streikende arbeiderne, og en ung mann ble drept. To andre døde av skadene noe etterpå. Flere av streikelederne fikk fengselsstraffer. Det er ingen tvil om hvem Sivle støtter i denne romanen, og den er Norges første arbeiderroman. Per Sivle skrev også kraftfulle nasjonale dikt med emner fra Snorre (Tord Foleson), muntre Vossastubbar, og såre historier om dyr og mennesker som blir plaget av andre (Berre ein hund. Fante –Nils. )

Per Sivle fikk diktergasje av Stortinget i 1902-04, men etter stortingsvalget i 1903 ble den tatt fra ham igjen. Han ble svært nedbrutt. Han ville oppsøke sin beste venn , dikterpresten Anders Hovden, men han kunne ikke snakke med ham akkurat da. Da gikk han til Torggata Bad i Oslo og skjøt seg.

Per Sivle og hans kone Wenche er begravet på kirkegården ved Strømsgodset kirke i Drammen. Drammens frisinnede ungdomsforening reiste en minnestøtte over Per Sivle i 1907. Fremdeles er det mange i Drammen som er engasjert i å hedre Per Sivles minne. Det blir holdt flere arrangementer i Drammen til minne om Per Sivle i aprildagene 2007, i Strømsgodset kirke 15. april, på Drammensbiblioteket 18. april.

HER kan du besøke Sivle-lagets hjemmesider.

Artikkel - info 
Sist endret 10.05.2011 Terje Bautz
Opprettet 16.04.2007 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut