Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
M/S Krepsen
Båttrafikk på Tyrifjorden


Av Margit Harsson

Krepsen var en liten slepebåt som kom til Tyrifjorden fra Steinberghengslet i Drammenselva rundt 1930. Båten var bygget av stål, og ble brukt i tømmerfløtinga på Tyrifjorden.

Krepsen Foto: Buskerud
fylkesfotoarkiv

Det trengtes bare to mann på Krepsen, én til å føre båten og én til å passe motoren. Brød­rene Gustav og Ola Lehne var i flere år mannskap på Krepsen.

Båten var for liten til å dra store grimer, det måtte overlates til Grev Wedel. Krepsen ble derfor særlig brukt til å hente «utslag av tømmer», dvs. tømmer som hadde kommet på vill­spor og som lå langs land. Slikt «forvilla» tømmer slepte Krepsen i tømmerlenker og førte inn i større grimer utpå fjorden. I blikk stille vær kunne det ta lang tid å få slepet over fjorden.

Krepsen kunne legge ned pipa «med en skjærelyd» og gå under Sundøybrua, noe ikke den større Grev Wedel kunne gjøre. Dermed var Krepsen god å ha til tømmersleping også i Steinsfjorden. I midten av 1960-åra var det slutt på tømmersleping i Tyrifjorden.

Krepsen er nå sterkt ombygget og restaurert og tilhører en familie i Åsa.

Artikkel - info 
Sist endret 26.02.2008 Terje Bautz
Opprettet 26.02.2008 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut