Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
D/S Tyrvi
Dampbåter på Tyrifjorden


Av Margit Harsson

I over 30 år, fra 1869 og ut hundreåret, krysset dampskipet Tyrvi Tyrifjorden. Sesongen 1874 skal Tyrvi ha fraktet til sammen 6700 passasjerer over fjorden.

D/S Tyrvi ble bygget på Akers Mekaniske Verksted for Drammen Randsfjordbanen, og båten ble fraktet med jernbane til Tyrifjorden i 1868. Tyrvi hadde en dampmaskin på 10 (eller 8) hestekrefter levert av Motala Mekaniske Verksted.

Tyrvi ved Sundvollen Foto: Buskerud
fylkesfotoarkiv

Ifølge reiserute 1885 begynte sesongen i slutten av mai, og Tyrvi gikk hver dag unntatt torsdager. Søndager gikk Tyrvi mellom Sund­vollen, Rytteraker, Bønsnes, Gomnes og Skjær­dalen, og tilbake samme vei flere gan­ger om dagen. Hverdager gikk Tyrvi i tillegg om Helgelands­moen og Domholt så lenge det var «våpenøvelser» på Helgelandsmoen, dvs. til 4. juli. Tyrvis reiseplan korresponderte med tog på Randsfjordbanen.

Liten lønnsomhet førte til at båten i 1899 eller 1900 ble solgt til Randsfjorden og omdøpt til Trygve. Der ble båten bygd om og forlenget med flere meter. I 1979 fortelles det at båten ligger i Røykenvika og fortsatt er i bruk til «morosamturer» på Randsfjorden.

Artikkel - info 
Sist endret 26.02.2008 Terje Bautz
Opprettet 26.02.2008 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut