Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
D/S Anna Colbjørnsen
Dampbåter på Tyrifjorden


Av Margit Harsson

Dampskipet Anna Colbjørnsen ble bygget som passasjerbåt i 1861 ved Akers Mekaniske Verksted. Båten fikk en dampmaskin på 80 eller 130 hestekrefter (ulike kilder oppgir forskjellig) og hadde plass til 240 passasjerer. Et selskap i Hønefoss sto bak byggingen av båten. Anders Sundland var en periode kaptein på båten.

Anna Colbjørnsen gikk i rute fra brygga ved Glatved Hotell i Hønefoss, Vikersund og Svangstrand. Stoppesteder på turen kunne være Nes brygge i Utstranda, Domholt på Røyse, Skjærdalen på Tyristrand og Furetangen på Modum. Båten gikk opp Storelva til Hønefoss, men da vannstanden i Storelva ofte varierte særlig i tørre perioder sommer og høst, så heter det at ruta opp til Hønefoss var meget uregelmessig. Sommeren 1863 gikk båten tre dager i uka fra brygga ved Glatved Hotell i Hønefoss. Barn under 12 år reiste gratis, og de reisende måtte møte fram minst ett kvarter før avgang.

Etter 10 års seiling på Tyrifjorden ble båten solgt til Randsfjorden og omdøpt til D/S Harald Haarfagre. Det fins opplysninger om at båten ble hugget opp like før 1914, og det fins andre opplysninger som sier slutten av 1930-tallet.

Båten er i yngre kilder oftest kalt Anna Colbjørnsdatter, sikkert et forsøk på å bruke korrekt navn på kvinnen som båten var oppkalt etter. Anna Colbjørnsdatter ble etter sin helte­modige innsats under svenskeslaget i Norderhov prestegård 1716 av ettertiden kalt Anna Colbjørnsen. Som en slags æresbevisning ble «datter» endret til «sen» (sønn), for hun var «en kvinne med mannsmot og mannsnavn, en krigshelt som omsorgsfullt lurte fienden i et bakhold av varme og vin», skriver folkeminneforsker Anne Eriksen i 1991. I dag er Anna igjen oftest omtalt som Colbjørnsdatter.

Artikkel - info 
Sist endret 26.02.2008 Terje Bautz
Opprettet 26.02.2008 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut