Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkelkategori 

2000-dd

Fortellinger Fakta Kart og multimedia

Artikkel [2] 
Fortid møter nåtid
Tenkt så mye som skjedde på 1900-tallet. Utviklingen har gått så fort at det nesten er helt umulig å forstå det. Det århundret vi nå er inne i er det første i et helt nytt årtusen. Hva kan vi vente oss av fremtiden?

Husker du alt rabalderet da vi nærmet oss nyttårsaften 2000?  "Alle datamaskiner kommer til å svikte!", ropte noen. "Verden kommer til å stoppe!, hylte andre. Mange var redde tilstandene ville bli som i middelalderen – kaldt og mørkt. Folk hamstret mat, rent vann og bensin. Vi ventet en katastrofe, men den kom aldri. Vi klarte oss godt gjennom det første døgnet i det nye årtusenet. Livet gikk videre, slik det alltid har gjort gjennom historien. "Dommedag" kom ikke denne gangen heller.

Hva som kommer i de neste hundre årene fram til år 2100 er det vanskelig å spå noe om. Forskningen når stadig nye mål vi aldri trodde var mulig.

Illustrasjon 2000Fotograf: Bjørn SvendsenNoen svar kan vi kanskje få ved å gå tilbake i historien. Veldig lite skjer uten at det har en sammenheng med noe som har skjedd tidligere. Det viser at slik vi lever våre liv nå er en del av historien. Nåtiden binder sammen tiden som har vært og tiden som kommer. Fortid, nåtid og fremtid er med på å gjøre oss til de menneskene vi er akkurat i dag.

Det er vanskelig å se for seg at noen en gang skal se tilbake på vårt århundre og kunne oppsummere våre liv i et kapittel i en historiebok. Hva tror du vil stå tilbake som det viktigste?

Artikkel - info