Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkelkategori 

1900-2000

Fortellinger Fakta Kart og multimedia

Artikkel [2] 
Fram mot vår tid
1900-tallet er liksom vårt århundre, det. De fleste av oss er en del av historien fra dette århundret, enten det er de tidligste årene, eller det aller siste tiåret. Århundret starter med unionsoppløsning og full selvstendighet i trange kår, og ender med en nasjon som på hundre år har blitt et av verdens rikeste land.

Å skulle skrive historien om 1900-tallet er langt fra noen enkel affære. Det å skulle snu seg for å se bakover på en tid da man selv har levd – og så kalle dette historie – er litt merkelig. Tyskerne på Bragernes TorgTiden går, og vi er en del av historien. Det ser vi på museene, våre første datamaskiner står allerede i utstillingene. Der står også kaffekjelen mormor kokte kaffe i før det ble livsfarlig med kokekaffe, platespilleren onkel hørte de første Rolling Stones-skivene på, og kanskje også en lommedisko helt lik den du har lengst inne i en skuff hjemme?

1900-tallet er det århundret gjennom hele historien som har hatt størst utvikling. Helt siden det første mennesket luntet rundt her på jorda har ting tatt tid, utviklingen har brukt årtusener eller århundrer. I dag skifter den verden vi lever i fra time til time. Den ene dagen er det krig i Irak, den andre dagen har noen bestemt at det ikke er krig i Irak. Og alle vet vi dette samtidig. Gjennom TV, radio, aviser og internett har vi tilgang på all verdens informasjon bare vi knipser. Dette er med på å gjøre det vanskelig å trekke store linjer fra 1900-tallet. Dette århundret er fullpakket av viktige og mindre viktige hendelser. Hva som blir stående igjen for ettertidens historiebøker blir spennende å se.

Artikkel - info