Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Hopp over navigasjonskoblinger
Gå til hovedinnhold
View Part 
Sørum maskinbakeri i Lierbyen i 1932
Sørum_100px

NY SERIE I HISTORIEBOKA: "Gamle Lier"

Tekster og bilder fra 30 år med Lierkalender i regi av Lier Historielag.
I alle år har Truls Hallingstad skrevet tekster til de historiske bildene.
Historieboka har fått tillatelse til å videreformidle et utvalg bilder og tekster fra de 30 kalendrene.
Mange av kalendrene finnes på lager og kan bestilles fra Lier Historielag : 32 84 69 25

Sørum bakeri 1932 Sørum Maskinbakeri i Lierbyen.
Personalet oppstilt for fotografering i 1932

Klikk på bildet for zoom
Bakere, brødkjørere og øvrige personale er samlet utenfor Hans Sørums Maskinbakeri i 1932. Hans Sørun var født i 1885 på Ringerike, men var av Lierætt. Som 6-åring kom han tilbake til Lier og vokste opp på gården Viker. Etter konfirmasjonen kom han i bakerlære hos Kullerud i Hønefoss. Der ble han bare i et halvt år. Senere reiste han til Amerika. Der ble han i 4 år. Han arbeidet en tid på en farm og han var privatsjafør for en familie.
Da han kom tilbake til hjemlandet og Lier hadde han med seg et generalagentur på Michelin bilgummi. Men på denne siden av Atlanteren var det langt mellom bilene på den tiden og dekk gikk det lite av. Et vaskeri han satte i gang var også mange år for tidlig ute.
Hans Sørum giftet seg i 1914. På samme tid ble et bakeri i Lierbyen ledig. Det var broren, Nils Sørum som drev det. Han hadde kjøpt gården Børreshaugen og ønsket å selge bakeriet. Hans kjøpte det.
Bakeriet hadde en tre-etasjers bakerovn og en mindre grisleovn, begge vedfyrte. De ble oppvarmet med spilderved (kløyva ved)
I 1928 brant bakeriet. Det nye fikk elektriske ovner, brød og konditorovner og ble mekanisert med eltemaskin, deigdelemaskin og piskemaskin til konditorbruk. Brødvognene og hestene ble erstattet med biler til transportrutene. Men helt ute var ikke hesten på mange år ennå. Til å hente mel på stasjonen og melk på meieriet kunne den konkurrere og til de korte turene med brød til Lier sykehus og til Lierbyen dugde faktisk hesten best. Og middagen til personalet, den hentet kjørekaren i Sørume villa i Saueveien. Der var det kokke. Alle ansatte hadde kost og losji. De bodde i bakerigården, bortsett fra de som var gift.
På bildet ser vi foran fra venstre, Trygve Helberg som var baker, Anker Mathisen, baker. Ester Tomas (gift Sigvardsen) sto for bespisning og annet huslig arbeid, Otto Gulden konditormester, Arne Bråten baker, Ivar Walseth bakermester, Rolf Ruus brødkjører og Hans Sørum selv. Bak fra venstre, Olaf Bråten altmuligmann, Ivar Doré konditorlærling, Nils Olsen baker, Bergljot Ellefsen butikkekspeditrise, Anders Lien baker, Kristian Sannum brødkjører og Sigurd Tveten brødkjører.
Hesten i bakgrunnen het Ingvald, en fjording som Sørum hadde i mange år. Kjørekaren er Kolbjørn Stokke. Gutten ved siden av er senere bakermester Hans Søum junior i 2. generasjon
Bilen er en Chevrolet.
Info 
Sist endret 29.01.2013 Terje Bautz
Opprettet 23.01.2013 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut