Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Hopp over navigasjonskoblinger
Gå til hovedinnhold
View Part 
Skirenn i Lier i 1895
I 1895 ble det anlagt skibakke på kanten av Eggemorenen, der den stupte mot elva. Bildet under er antakelig fra åpningsrennet samme år.

NY SERIE I HISTORIEBOKA: "Gamle Lier"

Tekster og bilder fra 30 år med Lierkalender i regi av Lier Historielag.
I alle år har Truls Hallingstad skrevet tekster til de historiske bildene.
Historieboka har fått tillatelse til å videreformidle et utvalg bilder og tekster fra de 30 kalendrene.
Mange av kalendrene finnes på lager og kan bestilles fra Lier Historielag : 32 84 69 25

skirennilier1868.
HER kan du lese flere artikler i serien IDRETTSHISTORIE
I 1895 ble det anlagt skibakke på kanten av Eggemorenen, der den stupte mot elva. Bildet under er antakelig fra åpningsrennet samme år.

Klikk bildet for zoom

Fotograf: Skarpmoen

Det første premieskirenn vi kjenner til i Lier ble holdt av Lier Skytterlag i 1868, samme vinter som Sondre Norheim viste hovedstadens publikum og skiløpere hvordan ski og skibindinger bør se ut. Han reiste hjem fra Iversløkka med førsteprisen etter blendende skioppvisning. Da var Sondre Norheim 43 år gammel. Et og annet skirenn fant vel sted i bygda i årene framover, men først i 1888 ble Lier Skiløberforening stiftet, med formål å fremme skisporten. Da hadde Lier allerede løpere i eliteklassen med Karl Hegsbro i spissen. Han startet i Husebyrennet vinter etter vinter og var av de aller beste i langrenn. I 1893, da rennet var flyttet til Holmenkollen, vant han 18-kilometeren. Året etter, også i Holmenkollen, tok Lier Skiløberforenings klubblag 2. premie i lagkonkurransen og vant en praktfull sølv punsjebolle med øse. Laget besto av Karl Hegsbro, Ole Mørk og Torger Sauve.
Foreningen hadde ikke skikkelig skibakke de første årene. Det berettes om renn i bakker på Øksne og Bergflødt. Det var enkle forhold. De tråkket opp et unnarenn og måkte sammen et hopp der naturen hadde gjort det lagelig.
Men i 1895 ble det anlagt en skibakke på kanten av Eggemorenen, der den stupte mot elva. Vårt bilde er trolig fra åpningsrennet samme år. Fotograf Skarpmoen har komponert motivet med en gruppe i forgrunnen som han vil presentere, og med posterte skiløpere på begge sider av unnarennet slik at vi får inntrykk av bakken. Et norsk flagg er drapert foran hoppet. Et rent norsk flagg som ennå ikke var lovlig i 1895.
Vi har navn på personene i forgrunnen, fra venstre: Ole N. Utengen, Auen Hafskjold, Ole Jonassen Egge, Ansten Foss. Så følger foreningens formann Karl Hegsbro med punsjebollen i sølv som Lier Skiløberforening fikk for innsatsen i Holmenkollen året før, Martin Utengen, Åge Treffen nr. 4, Ole Mørk, Olaf Kornerud, Gunhild Skjæret(Nessheim), Nils Svere(delvis skjult), Maren Emilie Egge, bak henne Petter Walstad, Hans Hallingstad nr. 10. Otto Linnaberget, Anna hafskjold (Hansen), Andrea Egge (Myrhaug), Maren Kraft (Lærer ved Egge), Karen Utengen (Jahnsen), Marthe Utengen (Lærer ved Mehren), Alf Eriksrud nr. 5, Torger Sauve nr. 1, Thorleif Abrahamsen nr. 7, Ole Horn nr. 8.
"Bikkja i bakken" er Ole Jonassens hund, Freia.
Info 
Sist endret 09.01.2013 Terje Bautz
Opprettet 09.01.2013 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut