Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Hopp over navigasjonskoblinger
Gå til hovedinnhold
View Part 
Frogner kirke ble innviet for 318 år siden


NY SERIE I HISTORIEBOKA: "Gamle Lier"


Lier Historielags kalender nr. 30 er nå i handelen.

I alle år har Truls Hallingstad skrevet tekster til de historiske bildene.
Historieboka har fått tillatelse til å videreformidle et utvalg bilder og tekster fra de 30 kalendrene.
Mange av kalendrene finnes på lager og kan bestilles fra Lier Historielag : 32 84 69 25

Frogner kirke Frogner kirke er 318 år gammel i 2012. Den erstattet en nedbrent middelalderkirke som var like gammel.

Klikk bildet for zoom
Frogner kirke er 318 år i år. Den 1. november 1694 ble den innviet av daværende biskop i Oslo Hans Rosing under stor deltakelse. Kirken ble reist på samme sted som den gamle middelalderkirken sto. Den hadde stått der i minst 350 år da den sommeren 1651 brant etter et lynnedslag. Den var også bygget i stein, som langkirke. I de vel 43 årene fra den gamle kirken brant, til den nye kunne tas i bruk, ble det holdt gudstjenester del i prestegården, dels i Tranby kirke, men også i Bragernes' eldste kirke på gamle kirkeplass. Bragernes, som fikk egen annekskirke i 1628, og Strømsø med kirke fra 1666 lå begge under Lier presegjeld, og Hans Angel hadde vært kapellan for Bragernes og Strømsø i 10 år før han ble befordret til sogneprest i 1692.
Angell var den sjette sognepresten i Lier etter at kirken brant ned. Ingen av hans forgjenegere hadde klart å få i gang resingen av en nødvendig ny, men nå kom en besluttsom kraft til embetet, en mann med ambisjoner. Han fikk kirken reist, og Strømsø kirke reparert. Han var også drivkraften bak opprettelsen av Strømsø offentlige skole.
Mot slutten av sin embetstid fikk han utvirket til deling av presegjeldet ved at Bragernes og Strømsø ble skilt ut som eget prestegjeld, der han selv ble sogneprest, mens sønnen, Lorentz Angell fikk Lier. Hans Angell hadde 22 barn med tre hustruer.
Hans tidligere virke i Drammen gjorde nok at Angell tok kirkene der til forbilder ved planleggingen av Frogner. Bildet over er tatt omkring 1900. Utseendet har ikke fornadret seg særlig på 318 år.
Da kirken ble innviet manglet den sakristi. Fra nordsiden, som vi ser på bildet, gikk det en dør rett inn i koret. Tårnet fikk spir i 1698, men det var et annet tårn med spissere tak. Det ble reparert og ombygget i 1850-årene. De lange, tynne pipene på bildet stammer fra 1869 da kirken for første gang fikk en form for oppvarming med tre kakkelovner.
I tårnet, som ikke er et selvstendig tårn, men lagt som takrytter, er det to klokker. Den ene er fra 1736 med en inskripsjon som forteller at den er omstøpt og tilhører kirkeeierne. På denne tiden var det kaptein Wibe og medeiere. De kjøpte kirken på auksjon i 1723. Kirken var på private hender til 1842.
Den eldste klokken er fra 1694,- like gammel som kirken. I år ringer den julen inn for 318'ende gang.
Info 
Sist endret 19.12.2012 Terje Bautz
Opprettet 19.12.2012 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut