Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Hopp over navigasjonskoblinger
Gå til hovedinnhold
View Part 
Sylling handelsforening
Sylling Handelsforening ble stiftet som andelslag i 1873

NY SERIE I HISTORIEBOKA: "Gamle Lier"

Lier Historielags kalender nr. 30 er nå i handelen.

I alle år har Truls Hallingstad skrevet tekster til de historiske bildene.
Historieboka har fått tillatelse til å videreformidle et utvalg bilder og tekster fra de 30 kalendrene.
Mange av kalendrene finnes på lager og kan bestilles fra Lier Historielag : 32 84 69 25

Sylling Handelsforening Sylling Handelsforening med gode, gamle automobiler som leverer varer. Bildet er tatt ca. 1923

Klikk bildet for zoom

Tidlig på 1920-tallet ble det klart for de fleste at automobilen var i ferd med å overta hestens hegemoni på landeveien. Dette bildet fra ca. 1923 viser hele fem biler av riktig god, gammel årgang samlet ved butikken til Sylling ysteri og handelsforening.
Laste bilen i forgrunnen er av ukjent merke, trolig av europeisk opprinnelse. Den har åpen hytte med tilbaketrukket kalesje og hjul med kompakt gummi. På lasteplanet står det tretønner, og det losses sekker. nesten skjult av lastebilen står en varebil med navn på siden: "A.Bråthen", pølsemakerens bil, men sbilen med "Alf Andersen" på bakdøra er kommet til butikken med ferske brød.
Til venstre står et litt ubestemmelig kjøretøy, kanskje en form for tidlig "pickup" med et lite lasteplan. Den har kalesje, og ser ut til å ha kompakt gummi på panserfelgene.
Ved det andre hjørnet av lagerskuret ser vi et bakhjul og et hjørne av lasteplanet på den femte bilen.
Noen av disse bilene kan allerede da ha vært modne for utskifting for det var stadig utvikling. I løpet av 20 år hadde
T-Forden lagt Nord-Amerika under sine luftfylte gummiringer, nå sto Norge for tur.

Sylling handelsforening ble stiftet i 1873 som en selvstendig virksomhet, uavhengig av ysteriet som var kommet i gang i 1865. Handelen foregikk først i ysteribygningen, men i 1880 kunne den flytte til egen bygning på den andre siden av veien, butikken vi ser på bildet.
I likhet med ysteriet var handelsforeningen et andelslag, med de samme medlemmene. Det var derfor naturlig at Handelsforeningen i 1884 solgte seg selv med lokaler og tomt til ysteriet. Prisen var 3 600,- kroner. Sylling Handelsforenings navn gjenoppsto senere i en konkurrerende forretning på stedet, den som Yngvar Juvet overtog omkring 1937.
En glemt virksomhet som andelslaget bestyrte, var omsetting av produktene fra en spesiell hjemmeindustri. Hylstre av halm ble vevd på små vever rundt omkring på gårdene og i hjemmene. produktet ble på dialekt kalt "hysker", og var etterspurt i forskjellige størrelser til polstring av flasker.
På den tiden dette bildet ble tatt var Kolbjørn Overn blitt bestyrer for Handelsforeningen. Overn fikk straks sstyret med på utbygging av forretningslokalene og lageret. Bildet viser at disse arbeidene er påbegynt. Det er støpt grunnmur for utvidelse mot høyre, og materialer er kjørt fram. Bygningen ble forlenget til mer enn det dobbelte av det vi ser, og løftet til halannen etasje med ark midt på taket mot nord. Bygningen huser nå blant annet Sylling legesenter.
Info 
Sist endret 12.12.2012 Terje Bautz
Opprettet 12.12.2012 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut