Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Hopp over navigasjonskoblinger
Gå til hovedinnhold
View Part 
En tidlig traktor i Lier, trolig år 1925
Traktoren på bildet er en av de første i Lier som så ut som en traktor. Klikk blå lenke for å lese teksten og se bildet.

NY SERIE I HISTORIEBOKA: "Gamle Lier"

Til jul i 2012 kommer Lier Historielags kalender nr. 30 i handelen.

I alle år har Truls Hallingstad skrevet tekster til de historiske bildene.

Historieboka har fått tillatelse til å videreformidle et utvalg bilder og tekster fra de 30 kalendrene.
Mange av kalendrene finnes på lager og kan bestilles fra Lier Historielag : 32 84 69 25

Traktor Case traktor fra 1925

Klikk bildet for zoom

Traktoren på bildet er trolig en av de første i Lier som så ut som en traktor til forskjell fra de tidligste "jernhestene". De var upraktiske framtoninger i smijern, krysninger mellom lokomotiv og veivalser som tidlig kunne ses på Grette eller Holtsmark. Bildet er antakelig fra 1925.
Dette er en Case traktor av en modell som ble produsert fra 1916 til 1929, med firesylindret bensinmotor og jernhjul. Den var, i motsetning til forgjengerne, funksjonell for formålet- lett i forhold til trekkraften og lett manøvrerbar. Vi ser at den har remskive på høyre side, et svært anvendelig utstyr i de dager da remdrift med brede, flagrende balataremmer var løsningen på kraftoverføring.
Hesten fikk avløsning i noen av de tyngste, slitsomme arbeidsoppgavene sine da traktoren overtok pløyinga, som på bildet, og harvinga på de store jordene. Det var på de største gårdene man mente å ha nytte av slike maskiner til å begynne med. Overgangen til mekanisert jordbruk var nølende i Lier som de fleste andre steder.
Plogen på bildet er en to-skjærs slepeplog. Hydraulikk og trepunkts oppheng var ukjent her til etter krigen. Her bæres plogramma av tre hjul og ved en vippeanordning som kjøreren aktiviserte med et snortrekk, kunne han senke eller heve plogen. Stilling i dybde og sidejustering foretas av de to store spakene.
Gården på bildet er Kors-Valle, den sydligste av Valle-gårdene. Det er usikkert hva kors i navnet sikter til, men trolig har det stått et kors i nærheten eller det kan ha vært et korsmerke på et hus.
Valle-gårdene ligger langs vestbredden av Lierelva mellom Hegg og Vestre Linnes og har samlet utgort ca. 1000 mål, herav ca. 300 på Kors-Valle.
Hans A. Tveten fra Sylling kjøpte Kors-Valle i 1913 og drev gården sammen med brødrene Gustav og Magnus.
Traktoren ble kjøpt i 1925. Den andre traktoren i Lier på denne tida var en Fordson hos Thorvald Helmen på Frydenlund. Vi tror det er Gustav Tveten som sitter på traktoren.
En av Tvetens forgjengere på gården var Søren Bache. Han dro til Amerika som 24-åring i 1838 og ble veiviser for mange Lierfolk som dro seinere, blant dem familien Hans Chr. Heg, som det står en statue av ved Haugestad. Han falt i den Nord-Amerikanske borgerkrig som sjef for det norske 15.Wisconsin regiment. Men selv reiste Bache hjem igjen, kjøpte Kors-Valle og slo seg ned der i 1850.
Info 
Sist endret 21.11.2012 Terje Bautz
Opprettet 21.11.2012 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut