Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Hopp over navigasjonskoblinger
Gå til hovedinnhold
View Part 
27 - Olaf Berger
Drammens ordfører i perioden 1926-1928


Av Jens Erik Gulbrandsen

Olaf_BergerOlaf Berger f. 15.9.1871 i Drammen. d. 30.6.1958 i Drammen. Han var sønn av skipsfører Bernt Berger f. 1821 og hustru Hanna Henriette f. 1833. Ved folketellingen i 1865 bodde familien i Bragerhagen, g.nr. 335, og familien besto av sønnen Herman Amundus f. 1859 og datter Marthe Anette f. 1863. Olaf var da ikke født ennå. Ved folketellingen 1900 bodde bare sønnen Olaf hjemme, han var da ugift, og bodde sammen med sin mor og far i Nedre Storgate, matr. nr. 149 (N. Storgate 45) Olaf var da overrettssakfører. Ved folketellingen i 1910 var han fortsatt overrettssakfører, gift med Mimi Berger f. 1881 i Drammen, og de hadde en datter Ingrid Berger f. 1906. De bodde fortsatt i Nedre Storgate 45, i huset som var hjørnegården mellom Nedre Storgate og Søren Lemmichsgate, nå revet og erstattet med det kontorbygget som i dag bl.a. huser Proffice Management, tidligere hadde Ticon sine kontorer der.

Som overrettssakfører var han kjent som en skarp og dyktig offentlig forsvarer med en klar logikk.Han hadde en stor interesse for byen og en enestående kjenneskap til dens forhold.

I vårt distrikt var det hesteomnibussen som var egenrådig fram til 1909. Da startet Olaf Berger sammen med M. Magnus og Otto Aubert Drammen Elektriske Bane, formålet var å drive en skinneløs elektrisk bane i Drammen med trolleybusser. De lot bygge den første 7,7 km lange trolleybusslinjen i Drammen, gjennomgående fra Landfalløya (Trikkesvingen) til Brakerøya med Bragernes Torg som hovedstasjon. Herfra gikk det også en linje til Tangen med Merket som endestasjon. Selskapet hadde god økonomi før første verdenskrig, men gikk da inn i store økonomiske problemer som resulterte i en konkurs i 1916. Driften ble da overtatt av A/S Trikken. (se egen artikkel om Trikken i Drammen)

Den første offisielle prøvetur med Drammen Elektriske bane ble foreviget på postkort. Byens prominente personer ble tatt med på turen. Se postkortet HER. Er Olaf Berger på bildet?

Olaf Berger var formannskapssekretær fra 1901-1919, deretter medlem av formannskapet og viseordfører før han ble valgt til ordfører for Høyre i 1926.

Da Drammens Privatbank A/S søkte seg under offentlig administrasjon i 1927 håpet man lenge at den kunne rekonstrueres. Det ble nedsatt en arbeidskomité, som senere ble avløst av en større komité ledet av overlege U. Lied og med Olaf Berger som viseformann. Den nye banken fikk navnet Drammens og Oplands Privatbank og trådde i virksomhet fra 1.3.1929. Olaf Berger satt i det første styret.

I 1924 sørget han for at skilegenden Thorleif Haug fikk fast arbeide som rørlegger i Drammen kommune. Se egen artikkel om Thorleif Haug HER

Som formann i Idrettskomiteen gjorde Berger et grunnleggende arbeid da idrettsplassen på Marienlyst skulle opparbeides. I 1947 ble 120 mål av Marienlyst gård regulert til idrettspark, men allerede mens gården var i privat eie ble området benyttet som konkurransearena og da spesielt travløp.
Buskerud Landbruksselskaps jubileumsutstilling ble holdt i Drammen 1930. Olaf Berger var medlem av juryen som skulle velge arkitekt for selve utstillingen.

I dag lever hans navn videre i Olaf Bergers vei, den starter ved Trikkesvingen på Landfalløya omtrent ved Landfalløya kapell (adresse Olaf Bergers vei 4), krysser Rosenkrantzgt. og videre over Hans Hansens vei og går så opp til Henrik Ibsens gate. Gaten het tidligere Skovveien og lå på grensen mellom Lier og Drammen, men fikk i 1961 det nåværende navnet.

Kilder:

Odd W. Thorson og Berit Nøkleby: Drammen, en østlandsbys utviklingshistorie, bind 4, 1981
Per Otto Borgen: Drammen Byleksikon 2004
Arkivverkets hovedside digitalarkivet.no
Div. aktuelle artikler funnet ved søk på Google.

Info 
Sist endret 17.01.2012 Terje Bautz
Opprettet 17.01.2012 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut