Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Hopp over navigasjonskoblinger
Gå til hovedinnhold
View Part 
Glimt fra bilens barndom for 100 år siden
Ole Maribo fra Strømsoddbygda ble som 22-åring ansatt hos generalkonsul Gjestvang i Kristiania. Der skulle han lære å kjøre og reparere biler.


Av Egil Torgersen

Olaf Ferden på Tandberg gård på Ringerike hadde kjøpt bil av Gjestvang. I pinsen 1909 fikk Ole være med Gjestvang og ingeniør Lie opp til gården på Ringerike for å levere bilen.
- Dette var nok blant de alle første turene med bil fra hovedstaden til Ringerike. Skal si jeg syntes dette var spennende. Hester og kjørekarer vi passerte var nokT-Ford 1908 veldig redde. Ja, som om de skulle sett selveste Gamle-Erik. Kjørekarene hoppet av vognene sine og ropte og skrek. Hestene steilet og holdt på å ”fly ut”. Det gikk nesten på livet løs. Ja, hestetrafikken var et skikkelig problem i bilens barndom skal jeg si deg.

Slik opplevde unggutten Ole det for 100 år siden.

Ole fortsatte i lære på verkstedet et års tid. Da kjøpte Gjestvang Kristiania Viseguttkontor og Ole ble satt til å kjøre den nye varebilen. Her fikk han etter datidens forhold en ”svær” lønn. 5 kroner dagen! Blant de mange minnene nevner han spesielt den gangen han fikk i oppdrag å kjøre Bjørnstjerne Bjørnsons kofferter ned til brygga da han skulle til Frankrike.

Det var ikke krav til sertifikat for å kjøre bil den gangen. Det var nok å få tillatelse fra politimesteren. Ole kjørte for viseguttkontoret hele sommeren, men da snøen kom ble bilen satt i garasjen. Da var det at genralkonsulen kom med forslag om å skaffe Ole en rutevogn.

Han mente nemlig at det kunne være klokt å starte personbefordring mellom Kristiania og Hønefoss. Men Ole takket nei. Han hadde fått nok av både byen og trafikken og ønsket seg tilbake til skogen, fjellet og jakten.

- Jeg har aldri angret på at jeg ikke ble den første som åpnet bussrute mellom Oslo og Hønefoss sa han etterpå

Info 
Sist endret 09.03.2009 Terje Bautz
Opprettet 09.03.2009 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut