Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Hopp over navigasjonskoblinger
Gå til hovedinnhold
View Part 
Fakta om Johan Mikal Zarissen
Johan Mikal Zarissen ble født i Åbygda i Bindal på Sør-Helgeland 3. september 1849. Han var sør-same av Vesterfjell-familien. Rundt 1870 gifta han seg med Marie Andersdatter fra Grong.Av Ola Grøvdal


Sammen fikk Johan og Marie seks barn, i tillegg til at hun hadde en sønn fra før. Familien dreiv med reindrift i grenseområdene mellom Nordland og Nord-Trøndelag. Fram til 1885 livnærte han seg som reingjeter og arbeider på sagbruket Opplø Bruk som tilhørte Collet-familien.

I 1885 flytter familien til Voss/Eidfjord-området der Johan først arbeider som reingjeter for Voss Rensdyraktieselskab. I 1888 dør Marie av tuberkulose, og like etterpå dør også dattera Susanne av sjukdommen. En av sønnene deres, Nils Andreas, dør også av tuberkulose, men først i 1919. Johan var trolig også reingjeter for Eidfjord Renkompani, men trivdes ikke der, og i 1900 befinner han seg i Hovet i Hol i Hallingdal, men flytter så til Uvdal der han jobber som reingjeter for Opdals Renkompani. Sønnene Anders og Martin tok seg også arbeid som reingjetere i de samme områdene. Begge slo seg etter hvert ned i Uvdal, fikk mange barn og ei stor etterslekt.

Johan Mikal Zarissen var en svært dyktig mann og ble ganske velstående til å være en vanlig arbeidskar. I tillegg til å arbeide som reingjeter bygde han opp sin egen flokk på 50 dyr som hadde beite i området ved Veig. I januar 1906 ble han innkalt som vitne i ei rettssak på Voss. Været var dårlig, og den eneste mulige veien var på ski tvers over Hardangervidda fra Uvdal til Eidfjord. Zarissen ba seg fritatt på grunn av værforholda midt på vinteren, men ble pålagt å møte, ellers ville han risikere å bli bøtelagt. 25. januar la han i vei, kledd i de beste klærne han hadde, og møtte et forferdelig uvær.

En måned seinere ble han funnet ihjelfrosset ved Stigstuv der grensa går mellom Buskerud og Hordaland. Han hadde reist opp skiene sine i snøen. En ukjent fotograf var med da han ble funnet, og bildene viser både hvordan Johan Mikal Zarissen ble funnet, og hvordan leitemannskapene frakta liket med seg ned fra vidda ned til Eidfjord der han ble gravlagt ved siden av Marie og Susanne.

Kilder: Alf Vennevik: Ein reingjetar på vidda, Langs Lågen 1992

Aviser:
Langs Lågen 1992

Info 
Sist endret 04.09.2008 Terje Bautz
Opprettet 25.05.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv utIkonBeslekta emner