Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Hopp over navigasjonskoblinger
Gå til hovedinnhold
View Part 
Sølvskatten på Tråen
Flere store vikingskatter er funnet i Buskerud. En helt spesiell sølvskatt ble i 1906 funnet på gården Tråen. Den vitner om dyktige håndverkere og vanvittig rikdom for den som en gang grov ned skattene.


Av Inger-Liv Gøytil Lund

På gården Me-Tråen i Rollag kommune fant bonden Gullek Tråen i 1906 et av norgeshistoriens største funn av mynter fra vikingtiden. Skatten, som inneholder smykker og ringer i sølv, er unik i Norge. Sølvskatten på Tråen - redigertDet ble funnet 128 sølvmynter, 103 av disse var tyske mynter fra 936 til 999 e. Kr. Elleve mynter var kufiske, altså fra Kufa sydvest for Bagdad. Disse var preget i årene 892 til 949 e. Kr. En mynt var bysantinsk fra Lacaenus regjeringstid 928 - 944 e. Kr., to mynter var preget i Hedeby på Jylland ca år 950 e. Kr. og 10 anglosaksiske mynter var fra år 978 - 1016.

Gullek Tråen fant også ni armringer, fire fingerringer, en spenne i sølvfiligran med store hjørner formet som dyrehoder, en stor rundspenne, kjeder, en torshammer, sølvbarrer, tener, avklipp av smykker og en sølvskål med innrisset valknute. Det meste var laget en gang på 900-tallet, men skatten kom nok ikke i jorda før på 1000-tallet, tror historikerne. Smykkene var preget med flotte mønstre, fabeldyr og slanger som slynger seg sammen. Det samme kan vi se på treutskjæringer i stavkirkene våre.

Myntene var ikke betalingsmiddel i seg selv, det var innholdet av edelt metall som ga dem verdi. Derfor finner vi også avklipp av smykker. Gjenstandene i skattefunnet kan ha vært betaling for innlands-Norges eksportartikler i vikingtiden: jern utvunnet fra myrene, pelsverk og horn. Vi vet ikke hvem som har eid skatten eller hvorfor den i sin tid ble gjemt. Det kan ha vært en gård som har gjemt formuen sin i ufredstid, en rik handelsmann som ikke ville bære verdiene med seg, eller det kan ha vært et krigsbytte. Så har noe skjedd med eierne, og skatten ble liggende i jorda i 900 år.

Tråenskatten Klikk bildet for zoom

Foto: Oldsaksamlingen


Sellæg, Jo: Buskerud. 1994
Kock Johansen, Øystein: Eikers Historie, bind 1. 1994

Info 
Sist endret 15.05.2012 Terje Bautz
Opprettet 20.02.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut