Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Hopp over navigasjonskoblinger
Gå til hovedinnhold
View Part 
Hauge, Bjørn
Bjørn Hauge var mest kjent som en formidler og døråpner i Drammens Kunstforenings Faste galleri. For mange var han selve kunstforeningen.


Av Einar Sørensen

Han tiltrådte som foreningens sekretær fra 1962 da han overtok etter maleren Erling Clausen. I 1972 ble han foreningens mangeårige intendant. Bjørn Hauge er født i 1918. Han fikk opplæring som maler ved Bjarne Engebrets maleskole og var en tid hospitant ved kunstakademiet i København. Han var en aktiv person innen byens kunst- og kulturliv og var med å stifte Drammen Maleklubb.

Bjørn Hauge

Sommer og ungdom, 2007. Drammens Museum.


Hans typiske motiv er lekende barn på en solfyllt badestrand. Inspirert av nyimpresjonismens motiver og teknikker utforsker Hauge lysreflekser med høylys og lokalfarger, det hele i en naturalistisk stil der Hans Heyerdahl og Edv. Munchs solfyllte motiver skimtes i bakgrunnen. En sentral formidler av denne retningen var Jean Heiberg som hadde studert hos Henri Matisse. Bjørn Hauge har hatt en rekke dekorasjons- og portrettoppdrag. I 2003 fikk han oppdrag å maler portrettet av Kong Harald til Krigsskolen i Oslo. Bjørn Hauge er fortsatt (2011) en produktiv kunstner på 92 år.

Litteratur:

Drammens kunstnere gjennom 200 år, katalog Drammens Museum 2010, s. 56-57.

Info 
Sist endret 18.07.2011 Terje Bautz
Opprettet 18.07.2011 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut